Stránky věnované mým koníčkům, zvaných decoupage, korálkování, drátování a mnoha dalším :-))

Papoušek senegalský - charakteristika

velikost: 23cm

latinsky: Poicephalus senegalus (Linnné, 1760)

Vybarvení

Samec je zelený, na kosteci bledě zelený až do žluta, uzdička, temeno a týl jsou tmavě šedé, ostatní hlava bledě šedá, spodní prsa až břicho žluté, s oranžovým nádechem. Ocasní pera hnědavě zelená, zobák šedý, duhovka žlutá. Samice má hlavu světlejší, břicho častěji žluté než oranžové. Mladí ptáci jsou tmavší než dospělí, hlavu mají hnědou, duhovku tmavě hnědou.

Rozšíření

středozápadní Afrika (viz mapka)

Žije ve stepích. Mimo dobu hnízdění se sdružuje do skupin nebo tvoří obrovská hejna. Živí se různými semeny, bobulemi, fíky, plody a pupeny stromů. Zalétají do obilných a kukuřičných plantáží, kde působí značné škody. Ozývají se krátkým, vysokým pískáním, při vyrušení je jejich hlas drsný a chraptivý.

Chov v zajetí

Papoušek senegalský je známý již od 15. století. Od počátku byli tito ptáci dováženi do Evropy a nabízeni za nízké ceny. Je zajímavé, že u tohoto druhu nebylo do roku 1950 docíleno odchovu. První odchov se podařil v roce 1956 v Dánsku u Petersena, u nás v roce 1969 u Planzera. Dnes se chová i rozmnožuje běžně.

Další zajímavé informace o papouškovi senegalském najdete zde:

http://sweb.cz/papousci/senegalsky.htm

Rozšíření papouška senegalského
online:

online:
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one